sunnuntai 26. syyskuuta 2021

Päivi Saukkonen
Päivi Saukkonen koordinoi Tikkurilan osaston Nälkäpäivä -keräystä

 

Punaisen Ristin valtakunnallinen Nälkäpäiväkeräys toteutettiin onnistuneesti jälleen kerran. Punaliiviset,  keräyslippaita kantavat kerääjät liikkuivat kaduilla, kujilla ja kaupoissa syyskuun viimeisellä viikolla. 

 

Tikkurilan osaston keräyspäällikkö Päivi Saukkonen on vastannut Nälkäpäiväkeräyksen koordinoinnista kaksi vuotta. Tehtävä on haasteellinen ja innostava.

 

Nälkäpäiväkeräys on tarkasti suunniteltu tapahtuma

 

Päivi kertoo, että Tikkurilan osastossa Nälkäpäivä -keräykseen valmistautuminen aloitetaan jo keväällä osallistumalla koulutuksiin ja perehtymällä keräämisestä annettuihin ohjeisiin. Punainen Risti huolehtii keräysjohtajien perehdyttämisestä hyvin. Ohjeita löytyy keräyksen toteuttamiseen ja monenlaisiin tilanteisiin sen aikana. 

“Onneksi en tee tätä työtä yksin. Keräystiimi ja koko osasto sekä erityisesti sen hallitus on mukana Nälkäpäivä -keräyksen suunnittelussa ja toteutuksessa.” Päivi sanoo. 


Keväällä aloitetaan myös keräyslupien pyytäminen niistä kaupoista ja kiinteistöistä, joissa keräystä halutaan tehdä. Kouluilta ja oppilaitoksilta kysytään halukkuutta osallistua keräyksen toteuttamiseen. Tänä vuonna Vantaan aikuisopiston opiskelijat kiersivät perjantaina Tikkurilan keskustassa keräämässä lahjoituksia.  


Keräysjohtajan työssä lehmän hermot ovat hyödylliset

Ennen varsinaisia lipaskeräyspäiviä vastuuhenkilöllä  on monenlaisia tehtäviä. Hän esimerkiksi varmistaa keräysvälineiden riittävyyden ja huolehtii niiden säilyttämisestä lukitussa kaapissa. Toinen keräyksen onnistumisen kannalta keskeinen tehtävä on lipaskerääjien rekrytoiminen. Kerääjät perehdytetään ennen keräystä ja neuvotaan mahdolliset keräyspaikat. 

Muistamista on paljon ja toiminta kiivastahtista, varsinkin keräyspäivinä. Päivi itsekin osallistuu lahjoitusten keräämiseen, mutta hänellä on myös päävastuu keräystoimiston toiminnasta. Työssä onnistumista auttaa järjestelmällinen työskentelytapa ja halu tehdä töitä yhdessä erilaisten ihmisten kanssa. 

“Hyvät hermot auttavat paljon. Ja se ettei lannistu vaikka kaikki ei heti sujukaan. Pitää vaan yrittää uudelleen ja lopulta kaikki onnistuu.”

Tavallisesti suurimpana haasteena on kerääjien rekrytoiminen, mutta viime vuosina Koronan aiheuttama poikkeustilanne on aiheuttanut lisähaasteita keräyksen järjestämiseen. Ilmakin voi olla joskus haastava: kaatosateessa kerääjien on vaikeampi toimia kuin aurinkoisessa säässä. 

Marja Ikonen ja Päivi Saukkonen keräyskeskuksessa.

Keräysjohtaja ilahtuu ihmisten kanssa työskentelemisestä  

Nälkäpäiväkeräyksen iloinen ilmapiiri ilahduttaa ja motivoi Päiviä Saukkosta keräyspäällikön työssä. Punaisella Ristillä on hyvä imago ja ihmiset tunnistavat Nälkäpäivä -kerääjät punaisesta liivistä. 

“Kaduilla ja muissa julkisissa tiloissa kierteleviä kerääjiä kohdellaan ystävällisesti ja ihmiset tulevat oma-aloitteisesti antamaan rahaa keräyslippaaseen.  Monet lahjoittajat sanovat, että teette tärkeää työtä”. 

Keräykseen osallistuminen ilahduttaa myös vapaaehtoisia kerääjiä. Ryhmässä toimiminen, ihmisiltä saatu myönteinen palaute ja työ, jonka tulokset heti näkee, tekevät kerääjät iloisiksi. Monet kerääjät osallistuvatkin toimintaan vuosi vuoden jälkeen, koska kokevat tekevänsä hyödyllistä ja merkityksellistä vapaaehtoistyötä. Jokainen lahjoitus on tärkeä ja menee hyvään tarkoitukseen. 

Tervetuloa mukaan uudet kerääjät!

Päivi kannustaa uusia kerääjiä tulemaan mukaan ensi vuoden Nälkäpäivä -keräykseen. Tikkurilan osasto tukee ja ohjaa kaikkia kerääjinä toimivia.

“ Kannattaa kokeilla, tulla rohkeasti mukaan, voi kokeilla vaikka vain yhden tunnin, voi tulla yksin tai kaverin kanssa. Ja itse kannattaa olla sellaisella vapautuneella ja iloisella mielellä. Kerääjän ei tarvitse tyrkyttää mitään kenellekään, riittää kun vain seisoo….  niin kyllä ihmiset tulevat itse vapaaehtoisesti antamaan rahaa. Ja siitä tulee kaikille hyvä mieli”.  

Tule mukaan Tikkurilan osaston toimintaan. 

Laila Bröcker lailabrocker()hotmail.com


Lisätietoja https://rednet.punainenristi.fi/Tikkurila

Sähköposti tikkurila@osasto.punainenristi.fi